Reforma sistemului de pensii (PNRR publicat 02.06.2021)-sistemul informatic al CNPP a ramas actualizat tehnologic la nivelul anilor 2013-2014

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Planul national de Redresare si Rezilienta publicat pe pe site-ul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene in 02.06.2021 mentioneaza ca sistemul actual de pensii este un rezultat istoric, cumulul multiplelor influențe politice, materializate prin diverse acte normative, cele mai multe orientate mai degrabă spre rezultate imediate decât spre o sănătate pe termen lung a sistemului de pensii.

Consecințele directe ale acestui fapt sunt:

  • alterarea principiului contributivității directe a asiguraților, precum și apariția, și perpetuarea în timp a unor inechități în calculul valorii pensiei, în sensul că persoane cu contribuție și condiții de muncă identice, pensionate în momente diferite de timp, beneficiază de pensii diferite, în funcție de contextul legal de la momentul pensionării;
  • impredictibilitatea financiară și lipsa de sustenabilitate a sistemului prin creșterea ad-hoc a pensiilor;
  • slaba digitalizare a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) și a structurilor teritoriale (nivelul tehnologic se situează la nivelul anilor 2013-2014).

Îmbătrânirea demografică, creșterea speranței medii de viață și neaplicarea unui mecanism de indexare exact și predictibil au condus la o slabă sustenabilitate financiară a sistemului public de pensii. Anual sunt transferate pentru plata pensiilor sume importante de la Bugetul de Stat la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. În anul 2019 valoarea subvențiilor primite de la Bugetul de Stat a fost de 2,57 miliarde lei, iar în 2020 aceasta a crescut la 12,45 miliarde lei.
O alta consecință a fluxului mare de acte normative, precum și a lipsei unei politici coerente de investiții și actualizare tehnologică și școlarizare a personalului, este faptul ca sistemul informatic al CNPP nu a putut ține pasul organic cu cerințele tehnologice și de volum de date în continuă creștere, rămânând actualizat tehnologic la nivelul anilor 2013-2014.

Așa se face ca datele istorice ale contribuabililor și pensionarilor se regăsesc în mare parte (peste 80%) în sisteme informatice învechite (baze de date Fox și aplicații în Vizual Fox Pro – ieșit din suport din 2007) sau pe suport hârtie (în arhive fizice), și doar 20% (veniturile brute lunare realizate după 01.04.2001, ca baza de calcul a contribuției de asigurări sociale) se regăsesc in format digital, în baze de date moderne.
Digitalizarea serviciilor oferite de către CNPP este, deci, o necesitate. Iar aducerea tuturor acestor date într-un format digital unitar este obligatorie pentru orice plan de digitalizare al CNPP care să susțină procesul de reformă/ recalculare al pensiilor.
Nivelul competențelor digitale ale angajaților este redus, atât din cauza faptului că se folosesc sisteme și tehnologii perimate, cât și a faptului că nu s-a mai investit în instruire.
Dincolo de realitățile secolului XXI în materie de evoluție tehnologică, actualul context pandemic impune necesitatea automatizării și simplificării interacțiunii digitale cu actorii

Articole similare

Comentariul tau aici